Duális képzés, motiváció, jelentkezés

DUÁLIS képzési forma a környezetmérnöki alapképzési (BSc) szakon!

DUÁLIS képzési forma a környezetmérnöki mesterképzési (MSc) szakon (normál és keresztfélévben is)!

A duális képzési formában induló szakokat a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban (https://www.felvi.hu/felveteli) az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett alap- és mesterképzéseknél lábjegyzet jelöli. Amennyiben duális képzésben kezdenéd tanulmányaidat, akkor az általános felvételi eljárás során ilyen duális képzési lehetőségre utaló lábjegyzettel rendelkező képzésre kell jelentkezni.

Ezzel párhuzamosan a partnervállalat(ok)hoz a kiválasztási eljárásra az egyetemi regisztrációs felületen kell majd jelentkezni (a cégek által megadott egyedi határidőket különösen figyelni kell). Részletek lejjebb.

DUÁLIS KÉPZÉS A KÖRNYEZETMÉRNÖKI BSC ÉS MSC SZAKOKON

Dr. Polgár András szakfelelős, tanszékvezető egyetemi docens

 

DUÁLIS képzés

 • A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlati képzés, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. Az oktatás gyakorlati része a duális partnervállalatnál folyik, valós feladatokkal és problémákkal.
 • A duális képzés keretében már az egyetemi éveid alatt megkezdheted karriered építését. Már hallgatóként részt vehetsz egy vállalat mindennapi életében és szert tehetsz olyan tapasztalatokra, melyek segítségével sikeresebben indíthatod szakmai pályafutásod. 
 • A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti az elméleti tudás alkalmazását.
 • A hallgatók, akik az egyetemi 26 hét mellett 22 hetet töltenek egy évben a vállalatnál, a végzést követően több éves gyakorlattal és munkatapasztalattal fognak rendelkezni, melyek az elhelyezkedést, vagy éppen a gyakorlat helyszínéül szolgáló vállalatnál maradást nagymértékben segítik.
 • Duális képzésben már az első évtől kezdve a vállalatok képzési programjában veszel részt.
 • Az elméleti oktatáson a nem duális (hagyományos) hallgatókkal együtt veszel részt, vagyis az elméleti képzés megegyezik. Az oktatási szüneteket és a vizsgaidőszakot a vállalatnál töltöd. Ha valamilyen oknál fogva megszakítod duális képzésedet, a hagyományos képzésben folytathatod tanulmányiadat.
 • Fontos, hogy a képzés során a hallgatók fizetést is kapnak, s ezzel tanulmányaik költségeit fedezni tudják. A díj mértéke hetente - minimum - a minimálbér 65 százaléka. Ez segíthet például azoknak, akik nem szeretnének diákhitelt felvenni, de a szüleik nem tudják teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat.
 • A környezetmérnöki alapképzési (BSc) és környezetmérnöki  mesterképzési (MSc) szakon (SOE-Erdőmérnöki Kar) egyetemünk - az egyik legrégebbi hazai képzőhelyként - azok számára kínál versenyképes tudást, akik hivatásszerűen kívánnak tenni a környezet védelméért. A hallgatók komplex természettudományos, ökológia, műszaki, gazdasági és menedzsment ismereteket szereznek.
 • Duális képzési partnercégeink között jelentős hazai és multinacionális energetikai szolgáltató, közmű- és mélyépítő, víz- és csatornamű, valamint hulladékgazdálkodó vállalatok biztosítják a gyakorlati ismeretek elmélyítését a megelőző és kárelhárítási tevékenységek, hulladékszegény és energiahatékony technológiák működtetése esetén.

Bővebb információ a duális képzésünkről a http://dualis.uni-sopron.hu vagy https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma oldalon található, vagy dr. Polgár András (polgar.andras@uni-sopron.hu; +36303517658) szakfelelőstől kérhető.

Magyar Nemzet (2019. szept. 5.): Kiugrási lehetőség a duális képzés

 

Mi motiválhat téged, hogy duális képzésünkben gondolkozz?

 • A műszaki területeteken tevékenykedő vállalataink évek óta munkaerőhiánnyal szembesülnek. Egyre több vállalat, egyre nagyobb kezdőfizetéssel vonzza végzett fiataljainkat.
 • A legkiválóbb gyakorlati szakemberektől tanulhatod meg a szakma fortélyait.
 • Professzionális gyakorlati képzés: valódi szakmai kihívásokkal találkozhatsz a duális képzési partnereinknél. 
 • Nemzetközi trendeknek megfelelő képzés: multinacionális cégeknél tanulhatsz. 
 • Széleskörű gyakorlati ismeretek: a teljes vállalati struktúrát megismerheted, sokrétű feladatokban próbálhatod ki magad, ahol élesben tanulhatod a szakma rejtelmeit. 
 • 2-3,5 év után – a végzést követően - gyakorlati tapasztalattal fogsz rendelkezni. Ez bizonyítottan egyértelmű előny a karriered indításában.
 • Kiváló elhelyezkedési lehetőségek: a képzés végére rendelkezel azzal az alapvető szakmai, tapasztalati és tudástőkével, mely segítségével potenciális versenyelőnnyel, és nem pályakezdőként indulhatsz a munkaerőpiacon. 
 • A Vállalat és az Egyetem közötti kutatási-fejlesztési-innovációs projektek részese lehetsz.
 • Pénzkereseti lehetőség a tanulmányok idején, mely segítségével elkerülhető például a diákhitel, vagy épp nem szorulsz szülői segítségre. A tanulásért tehát fizetés is jár a képzés teljes időszakára! (2021-ben ez 108.810 Ft/hó, az ÉV mind a 12 hónapjára!)
 • KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI (BSC) SZAK AKTUÁLIS DUÁLIS PARTNEREI ITT! REGISZTRÁCIÓ ÉS FELVÉTELI ELBESZÉLGETÉS ELŐTT FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZÓDJ!
 • KÖRNYEZETMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI (MSC) SZAK AKTUÁLIS DUÁLIS PARTNEREI ITT! REGISZTRÁCIÓ ÉS FELVÉTELI ELBESZÉLGETÉS ELŐTT FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZÓDJ!

Bővebb információ a duális képzésünkről a http://dualis.uni-sopron.hu vagy https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma oldalon található, vagy dr. Polgár András (polgar.andras@uni-sopron.hu; +36303517658) szakfelelőstől kérhető.

 

Hogyan épül fel egy tanév duális képzési formában?

 • A szorgalmi időszakban nincs különbség, hiszen a duális és nem duális hallgatók együtt végzik el a szemesztereket. 
 • A vizsgaidőszaktól a duális hallgatók már a gyakorlati képzésüket végzik (22 hét az év folyamán) és ezzel párhuzamosan teszik le a vizsgákat, melyeket számos esetben már a szorgalmi időszakban elővizsgával, vagy megajánlott jeggyel lehet kiváltani. A cégek és karunk szorosan együttműködnek a feladatok és a terhelés kialakításában, figyelve a helyes egyensúlyra. 
 • A képzési programot is közösen alakítjuk ki, így a vállalati program illeszkedik az egyetemi tanulmányokhoz. 
 • A vállalatok érdeke is, hogy a hallgatók elsajátítsák a tananyagokat, ezért biztosítják a vizsgára való felkészülésre az időt és elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is
 • A duális hallgatók számára nincs iskolaszünet, hanem az alkalmazottakhoz hasonlóan szabadságot kapnak, egy naptári évben összesen 4 hét szabadsággal rendelkeznek
 • Egyes esetekben lehetőség van a gyakorlati időszak évközi beosztására is, amennyiben az nem ütközik az órarenddel. Erről a cég és a hallgató a hallgató munkaszerződésben rendelkeznek.

Bővebb információ a duális képzésünkről a http://dualis.uni-sopron.hu vagy https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma oldalon található, vagy dr. Polgár András (polgar.andras@uni-sopron.hu; +36303517658) szakfelelőstől kérhető.

Felvételi jelentkezés menete

 • A duális képzésre többlépcsős eljárásban tudsz jelentkezni.
 1. A központi felvételi eljárásban, vagyis a https://www.felvi.hu/felveteli oldalon kell jelentkezned azon alapszakra vagy mesterszakra, amelyet duális képzési formában is meghirdetünk, február 15-ig. Ezzel párhuzamosan a partnervállalat(ok)hoz a kiválasztási eljárásra az egyetemi regisztrációs felületen kell majd jelentkezni. A cégek által megadott egyedi határidőket különösen figyelni kell). Mindent a felvételiről!
 2. Jelentkezz egyetemi regisztrációs űrlapunkon keresztül az általad választott duális képzési szakra, megjelölve azon vállalatokat, amelyeknél szívesen töltenéd a gyakorlati időszakot (a cégek által megadott egyedi határidőket különösen figyelni kell)! 
  - - -> A REGISZTRÁCIÓS ŰRLAP ÉS JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐK ITT ÉRHETŐK EL! 
 3. A duális képzési rendszerünkről, illetve a következő tanév szeptemberétől (MSc képzés esetén adott esetben keresztféléves eljárásban akár februártól is) képzési helyet biztosító partnercégeinkről a folyamatosan frissülő Soproni Egyetem Duális Képzés önálló oldalán találhatsz részletes információkat. 
 • Ezt követi a kiválasztási időszak, amelyben a duális partnercégek a regisztrációt követően önállóan, saját felvételi eljárási feltételrendszerük és menetrendjük szerint választják ki az általuk megfelelőnek tartott diákot. Itt állásinterjúkra számíthatsz. A vállalatok a hozzájuk jelentkezőket egy rövid interjú, elbeszélgetés erejéig behívják egy előre egyeztetett időpontban. A kiválasztás sikeréről még a sorrendmódosítás előtt értesítést kapsz. Ennek megfelelően módosíthatod felvételi rangsorod a Felvi-n.

 • Végül kiderül, hogy pontjaid elegendőek voltak-e a sikeres intézményi felvételihez. Ha felvételt nyertél karunkra, és sikeresen kiválasztott egy partnercégünk, akkor már csak be kell iratkoznod, és ezt követően megkötheted hallgatói munkaszerződésed a cégnél, és megkezdheted sikerre ítélt képzésed.

 • NE FELEDD! Ha vállalati kiválasztás sikertelen, de a központi felvételed (www.felvi.hu) sikeres volt, tehát a megfelelő pontszámot elérted, akkor is részt tudsz venni a "hagyományos" alap- vagy mesterképzésben!
 • KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI (BSC) SZAK AKTUÁLIS DUÁLIS PARTNEREI ITT! REGISZTRÁCIÓ ÉS FELVÉTELI ELBESZÉLGETÉS ELŐTT FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZÓDJ!

Bővebb információ a duális képzésünkről a http://dualis.uni-sopron.hu vagy https://www.felvi.hu/felveteli/dualisdiploma oldalon található, vagy dr. Polgár András (polgar.andras@uni-sopron.hu; +36303517658) szakfelelőstől kérhető.